Warmtepompen

Erkend plaatser van warmtepompen

Strikt genomen vallen warmtepompen onder ‘verwarming’, maar gezien het belang en het feit dat we beschikken over een certificaat als erkend plaatser van warmtepompen, gaan we hier graag dieper op in.

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen:

Lucht-lucht warmtepompen

Lucht-water warmtepompen

Hybride warmtepompen

Geothermische warmtepompen (of aardwarmtepompen)

Vroeger werden ook water-water warmtepompen geplaatst, maar gezien groeiende bezorgdheid rond het grondwaterpeil, worden deze niet langer ondersteund. Voor de plaatsing van de overige varianten: lucht-lucht warmtepompen, lucht-water warmtepompen, hybride warmtepompen en geothermische warmtepompen kan je uiteraard wél bij Vincent Cerpentier terecht.

Lucht-lucht warmtepompen

Een lucht-lucht warmtepomp gebruikt de energie uit de buitenlucht om de ruimte binnen te verwarmen. Dit type warmtepomp is ideaal voor kleinere ruimtes en kan perfect worden geïntegreerd in bijna elke woning, zowel bij nieuwbouw als bij renovatie. Extra voordeel: de investering is vrij beperkt, net als de installatiekost. 

Werking

Bij een warmtepomp lucht lucht worden (standaard) twee units geplaatst: een buitenunit die de warmte aan de buitenlucht onttrekt, en een binnenunit (met ventilator) die de warmte gaat verdelen binnen. Kortom: je verwarmt (of koelt) je woning met de lucht, wat ook de reactietijd van de verwarming iets korter zal maken. Je zal dus relatief snel kunnen genieten van een aangename temperatuur. Afhankelijk van het aantal ruimtes dat je wil verwarmen of koelen met je lucht-lucht warmtepomp, moeten eventueel meer units worden geplaatst.

Airco

Het grootste voordeel van een warmtepomp lucht-lucht (naast de beperkte investering) is het feit dat je deze warmtepomp ook kan gebruiken om je woning te koelen op warme dagen.

Gezien de beperkte investering, is een lucht-lucht warmtepomp ook het type warmtepomp met het minste rendement. Het blijft echter in sommige gevallen de juiste keuze. Contacteer ons vrijblijvend en we bespreken met jou de beste keuze voor jouw woning of gebouw.

Lucht-water warmtepompen

Net als bij een lucht-lucht warmtepomp, maakt een lucht-water warmtepomp gebruik van de lucht om je woning te verwarmen. Alleen gebeurt de verwarming zelf door middel van water, dat niet via een ventilator, maar via vloerverwarming of radiatoren haar warmte zal verspreiden.

Bij nieuwbouw, meer uitgebreide renovaties of een verbouwing waar al leidingen voor vloerverwarming of radiatoren aanwezig zijn, wordt vaak geopteerd voor een warmtepomp lucht-water.

Werking

Bij een lucht-water warmtepomp wordt – net als bij een lucht-lucht warmtepomp – de warmte onttrokken aan de lucht buiten. Via de compressor in de binnenunit wordt de lucht omgezet in water, dat vervolgens doorheen de leidingen in je woning loopt, hetzij via vloerverwarming, hetzij via radiatoren.

Ecologische renovatie

Net als een lucht-lucht warmtepomp, is een warmtepomp lucht-water een keuze die vaak gemaakt wordt bij renovatie. Hoewel de investering iets hoger is bij een lucht-water warmtepomp als bij een lucht-lucht warmtepomp, is dat ook het geval voor je rendement, waardoor je sneller je investering terug verdient. Bovendien verwarmt een lucht-water warmtepomp ook je water. Een extra voordeel omdat de verwarming van je sanitair water vaak een van de grootste happen uit je energiebudget is.

Tip/ Kies voor een lucht-water warmtepomp om je zwembad te verwarmen.

Sinds corona ons land onveilig maakte, hebben veel mensen gekozen voor een zwembad in eigen tuin. Een lucht-water warmtepomp is een energiezuinige manier om je zwembad van een aangename temperatuur te voorzien. Zeker als je ook beschikt over zonnepanelen!

Hybride warmtepompen

Heb je nog niet zo lang geleden je verwarmingsketel vervangen, dan is een hybride warmtepomp voor jou misschien de beste keuze. Vergelijkbaar met een hybride wagen, maakt een hybride warmtepomp deels gebruik van nieuwe energie (lucht-water) en deels van fossiele brandstoffen (je gaat bijverwarmen met je ketel).

Werking

Afhankelijk van jouw situatie wordt ingeschat welk systeem best geschikt is. Het principe is echter bij elke hybride warmtepomp hetzelfde: de warmtepomp bezorgt het grootste deel van je warmtevermogen, enkel op momenten dat de warmtevraag te hoog wordt of de omgevingsomstandigheden niet optimaal zijn (te koud bijvoorbeeld), schakelt je systeem over op de cv-ketel en verwarm je dus met fossiele brandstoffen.

Voordeel

Het grootste voordeel van een hybride warmtepomp is dat je geen zware renovatiewerken moet uitvoeren om toch te kunnen genieten van de voordelen die hernieuwbare energie te bieden heeft. Je maakt immers gebruik van je bestaande cv-installatie (zowel je centrale verwarmingsketel als leidingen). Een hybride warmtepomp is de perfecte tussenstap naar een volledig ecologische verwarmingsinstallatie.

Geothermische warmtepompen

Een geothermische warmtepomp onttrekt warmte aan de aarde. Via een boring worden leidingen in de diepte geplaatst, waar ze de warmte gaan opnemen. Die warmte wordt gebruikt om je sanitair water te gaan verwarmen enerzijds, maar ook om je woning te gaan voorzien van een aangename temperatuur.

Hoewel een geothermische warmtepomp het beste rendement heeft, is het niet altijd een voor de hand liggende keuze. Je moet immers over voldoende ruimte beschikken om de diepteboring te laten doorgaan en bovendien is de volledige installatie (inclusief de boring) een stevige investering. Toch is een geothermische warmtepomp vaak de juiste keuze bij nieuwbouwprojecten.

Er zijn ook geothermische warmtepompen die gebruik maken van aardwarmte in de breedte, niet in de diepte. Informeer naar de mogelijkheden!

Andere diensten

Contacteer ons!

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag verder.

Moreno

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Services

Follow us